niesmialosc

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imek
**

niesmialosc

Post autor: imek »

przeczytalam ' niesmialosci doroslych' B. Harwas- Napierała i książkę Zimbardo o nieśmiałości w poszukiwaniu koncepcji na temat , ktory mam dostarczyc do czwartku. Czy ktoś pisał/ wie cos na podobny temat? Może podsuniecie mi jeszcze jakieś książki, które pomogą mi w stworzeniu ciekawej koncepcji pracy? z góry dziękuję:)
Awatar użytkownika
imek
**

...

czy nikt nie wykorzystywał tematu nieśmiałości w swoich pracach? bardzo proszę o pomoc...
Awatar użytkownika
imek
**

może więc więcej szczegółów. Chcę poruszyć temat stosunku do nieśmiałości osób śmiałych i nieśmiałych <tak jak to zrobiła w 93' D. Maciejewska> na przykładzie <i>:
- mężczyzn i kobiet
- ludzi dorastającyh i dorosłych
- studentów kierunków humanistycznych i ścisłych
- osób "z Internetu" i "na żywo"
- osób pod- i nadrzędnych <np>

ZAmierzam wykorzystać Stanfordzki Kwestionariusz Nieśmiałości prof. Zimbardo. Jesli wybiore studentow uniwerku i politechniki waham się czy nie wstrzelić jeszzce pytania odnośnie np. sredniej z ostatniego roku, żeby sprawdzić dodatkowo czy istnieje jakakolwiek korelacja między nieśmiałością a poziomem wiedzy. Bez znajomości SKN niewiele to wszystko mówi, więc tutaj jest link do niego:

http://www.goldenline.pl/forum/1101030/ ... esmialosci

Czy znajdzie się ktoś kto wyrazi zdanie na ten temat?
mac77

Post autor: mac77 »

Ja wyrażę :)
Nie zbyt często piszą tu osoby które same najpierw coś wnoszą do własnej pracy, a potem konsultują to na forum..więc tym bardziej cieszą Twoje posty.
Co do pracy - moim zdaniem idziesz słusznym kierunkiem, możesz też spróbować skupić się wyłącznie na studentach
- uniwerek/polibuda
- ścisłe/humanistyczne/ekonomiczne/społeczne
- państwowe/prywatne
- dzienne/zaoczne
potem spróbować skorelować wyniki...może wnioski będą zaskakujące
Awatar użytkownika
imek
**

dziękuję :)

mam jeszcze jedno pytanie : czy mogę wykorzystać Stanfordzki kwestionariusz Zimbardo, czy muszę mieć na to jakąś...licencję?
socjopat

Post autor: socjopat »

możesz korzystać z gotowców, wystarczy w metodologii napisać z czego korzystałeś, czyli źródło ;)
Awatar użytkownika
imek
**

powiedziałam promotorce mniej więcej to co napisałam tutaj i stwierdziła , ze tak naprawdę nie wie o co mi chodzi i nie ma problemu badawczego.

Jutro znowu jest seminarium i na razie nie mam pojęcia jak to uargumentuję, więc noc jest moja...:)
Vella

Post autor: Vella »

bo może chodziło jej o to, że nie masz sprecyzowanego tematu, nieśmiałość to temat rzeka, a ona liczy na konkretny temat badań :wink:
Małolata ?
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda :D

My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
Awatar użytkownika
imek
**

powiedziałam jej , że chcę skupić się na jednej konkretnej zmiennej, np. studenci politechniki i uniwerku. Wspomniałam, że zamierzam zmierzyć Kwestionariuszem Zimbardo czy istnieje korelacja między studentami jakiejś uczelni a mniejsza / większą liczbą nieśmiałych. Powiedziałam też, że dzięki temu mogę porównać 2 grupy studentów różnych uczelni , a dzięki kwestionariuszowi zbadam :
- poziom niesmialosci w syt. doprowadzających do niej i w jakich sytuacjach nieśmiałość ujawnia się najbardziej
- częstotliwosc występowania nieśmiałości
- porównanie swojej nieśmiałości z rówieśnikami
- jak bardzo pożądana jest niesmialosc
- czy jest problemem
- czy starają się ją ukryć
- jakie są wg nich przyczyny niesmialosci
- jak spostrzegają swoją niesmialosc
- w jakich sytuacjach występuje niesmialosc
- kto ich wpedza w niesmialosc
- jakie sa oznaki niesmialosci
-jakie są wg nich konsekwencje niemialosci

a plan...

1. niesmialosc- czym jest

- analiza pojecia przez porownanie roznych definicjim, cechy wspolne, rozniące
- niesmialosc w roznych aspektach <np>
- szanse nieśmiałych w społ.

2. moje badania- przedstawienie studentow z politechniki i z uniwerku i porownanie

3. wnioski
-... do konca nie wiem , ale moze: czy zasadne jest tworzenie poradnikow dla niesmialych
Vella

Post autor: Vella »

Na ankiete masz ciekawy plan, mógłbyś również zastosować w pracy wywiad z osobami, które wyłaniasz z ankiety np. :wink:

Co do poradników to ja jestem raczej przeciwna, gdy ktoś jest nieśmiały i np. czyta coś jak być odważny to małokiedy co pomaga. Nie można tak jak za pomocą czarodziejskiej różdżki cofnąć nieśmiałość.
Dużo lepszym wyjściem są treningi, czy warszaty.
Promotorce może chodziło, że masz zbyt konkretną tą nieśmiałość, chodzi mi tu o wiele rodzai nieśmiałości, można być nieśmiałym do wystąpień publicznych, do dziewczyny/chłopaka itd.

Może temat "Nieśmiałość problemem funckjonowania we współczesnym świecie. Socjologiczne portrety studentów".
Małolata ?
jak Ci mało lata to se rozbujaj,
ja jestem młoda :D

My socjologowie, nie rozwiązujemy problemów lecz się nimi nudzimy. Gordon Allport
Awatar użytkownika
imek
**

dziękuję :) Btw. jestem kobietą...

postaram się moją wypowiedz na seminarium jeszcze ładniej ubrać w słowa i opowiedzieć o tym dokładnie, a nie w ciągu 10 min, bo promotor się spóznił ;)
ODPOWIEDZ