Badania jakościowe. kultura organizacyjna

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Inez1306
**

Badania jakościowe. kultura organizacyjna

Post autor: Inez1306 »

Witam jesteem w trakcie badań jakościowych na pracę licencjacką z tematu "kultura organizacyjna firmy i procedury rekrutacji personelu"
Mam 3 problemy badawcze i potrzebuje do nich pytań szczegółowych, kilka pytań już mam ale chciałabym Was prosić o Wasze propozycje.
pierwszy problem główny to:
1)jakie procedury rekrutacyjne dominują na wielkopolskim rynku pracy?

2)czy istnieje związek między typem rekrutacji a poziomem kultury organizacyjnej?

3)jaki wizerunek (jako element k. organizacyjnej ), wytwarza firma w oczach badanych na podstawie procedur rekrutacyjnych?

Czekam na Wasze propozycje pytań szczegółowych, będę wdzięczna :)
mac77

Post autor: mac77 »

Cześć,

Na wstępie :
- Jak zdefiniowałaś procedurę rekrutacyjną?
- Rozumiem że chcesz badać duże firmy, takie które wytworzyły już kulturę organizacyjną...?
Pytam dlatego, bo jak wrzuciłem w googlach "procedurę rekrutacyjną" to co firma to inaczej ją definiuje, inaczej jest w HP inaczej w ABW, a jeszcze inaczej w firmach związanych z funduszami europejskimi.
Awatar użytkownika
Inez1306
**

1) procedurę rekrutacyjną określiłam w wieloraki sposób tzn. z punktu widzenia kilku instytucji.
2) moje badanie to wywiad, z osobami które w ostatnim czasie brały udział w rekrutacji
mac77

Witaj ,

Niestety nie dam rady, zupełnie inaczej bym to ugryzł... Pewnie czekałaby nas ostra polemika co do celów, definicji i zasadności, a od tego jest w końcu promotor :)

pozdrawiam i powodzenia
Awatar użytkownika
Inez1306
**

a może przychodzą Wam do głowy jakieś pytania które mogłabym wwykorzystać w wywiadzie >?
mac77

hej,
Jeśli nie podasz w kwestionariuszu def. procedury rekrutacyjnej i kultury organizacyjnej to pytałbym, czy respondenci wogóle wiedzą co to ta procedura i kultura?
Pozatym:
- czy rekrutujący był przygotowany do rozmowy?
- czy padały pytania weryfikującej informacje zawarte w aplikacji kandydata?
- czy firma o pracę w której starał się respondent została podczas rozmowy przedstawiona (od kiedy istnieje, czym się zajmuje, jakie ma plany)?
- co kandydat dowiedział się o wartościach, misji firmy?
- czy kandydatowi została przedstawiona procedura rekrutacji(filtrujące)?
- jeśli tak, to jak wygląda(otwarte)
- jeśli nie( firma odpada, ani procedury, ani kultury - moim zdaniem oczywiście ;))
- skąd respondent dowiedział się o ofercie pracy?
- no i kluczowe czy został zatrudniony ? :)
Awatar użytkownika
Inez1306
**

Dziękuję Ci bardzoo :):)))
Awatar użytkownika
Inez1306
**

Jeszcze jedna rzecz:
"Proponowana droga rozwiązania problemu".
Moje hipotezy to: jeśli to coś pomoże:
 Na wielkopolskim rynku pracy dominuje tradycyjna procedura rekrutacji personelu. Wpływ na to ma łatwość, szybkość oraz niskie koszty tego rodzaju rekrutacji.
 Poziom kultury organizacyjnej w firmie jest powiązany z wyborem typu procedury rekrutacyjnej, gdyż kultura organizacyjna odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Ma ona wpływ na proces planowania, organizowania, motywowania, proces kontroli oraz stosunki międzyludzkie.
 Na podstawie procedur rekrutacji przedsiębiorstwo może stwarzać w oczach badanych różne wizerunki, na przykład firma zatrudniająca pracowników za pomocą metod tradycyjnych, odbierana jest jako firma rodzinna, o jasnych i dobrych stosunkach między pracownikami, wszyscy się znają, od wielu lat nie zmienia się główna kadra.
Natomiast przedsiębiorstwa zlecające proces rekrutacji innym specjalnie do tego wykwalifikowanym firmom, mogą stwarzać wrażenie firm niedostępnych, a panujące w tej firmie stosunki między ludzkie są zimne i tylko na poziomie służbowym, może również wizerunek firmy kreatywnej, dynamicznie się rozwijającej w której pracują młodzi zdolni ludzie.

tak mniej więcej :D
mac77

Nie wiem czy dobrze rozumiem, procedurę rekrutacyjną podzieliłaś na:
- tradycyjną (firma sama sobie)
- nowoczesną (firma zleca firmie) ?
Awatar użytkownika
Inez1306
**

tak dokładniej to mam wyróżnioną na tradycyjną czyli pracodawca osobiście rozmawia z potencjalnym kandydatem, następnie mam rekrutację za pomocą zewnętrznych firm, agencji rekrutujących, które można zaliczyć do nowoczesnych, oraz wyróżniłam jeszcze rekrutacje którą przeprowadzają przeszkolone kadry wewnątrz firmy, to teź chyba można zaliczyć do nowoczesnych :))
Awatar użytkownika
Inez1306
**

czyli 3 mam wyróżnione
mac77

Czyli w firmach tradycyjnie rekrutujących pracowników, bardzo prawdopodobne jest, że nie funkcjonuje żadna kultura organizacyjna - te firmy są poprostu za małe..Nikt mnie nie przekona że "szef" przeprowadza rozmowy na każde stanowisko w firmie, chyba że do piekarnii :)
Na Twoim miejscu skupiłbym się na firmach które mają pewną strukturę pionową i poziomą.Odrazu nie zgodzę się że rekrutacja przez firmy zewnętrzne rodzi jakiekolwiek domniemania co do atmosfery.Taka rekrutacja jest prowadzona gdy:
- firma korzysta z outsourcingu, np. ma słabo rozbudowany pion personalny skupiony na podwyższaniu kompetencji pracowników i szkoleniach który nie zajmuje się rekrutacją (Istnieje taka firma jak ADP która poprowadzi całą dokumentację pracowniczą i przeleje wypłaty i chyba też porad z PP udziela :) to wszystko online) Nie zatrudniasz pracowników, nie kupujesz komputerów itd..
- firma buduje mocną kadrę i ma pieniądze na to aby ktoś znalazł ludzi o określonych predyspozycjach.
- firma nie chce aby jej pracownicy dowiedzieli się że szykują się zmiany personalne
Jeżeli masz dużo czasu i jesteś w stanie śledzić rynek ofert badanie może się udać, ale jak wspomniałem na wstępie małe firmy bym sobie odpuścił, często jest tak że o rekrutacji do nich nie dowiesz się z prasy ale od Pani w sklepie i trudno będzie Ci generalizować wyniki.
Oczywiście to mój subiektywny pogląd :cool:
Awatar użytkownika
Inez1306
**

Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ