moralność społeczeństwa polskiego

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kfiat
**

moralność społeczeństwa polskiego

Post autor: kfiat »

Hey,
ma ktoś może ciekawy pomysł na prace z moralności.
Miałam kilka koncepcji, ale stwierdziłąm, że wydają byc się mało ciekawe.
Interesowałyby mnie tematy, do których mogłabym znaleźć sporo literatury. Praca ma być tak ok na 15-20 stron.
Dzięki za odp
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Może po prostu pisz o moralności społeczeństwa współczesnego.. (postmodernistycznego).

Wtedy znajdzie się trochę bibliografii i pomysłów. Poczytasz ogólnie o postmodernizmie, ponowoczesności czy później nowoczesności (np: Bauman pisze o relatywizacji, braku moralności etc..)

Jeżeli będzie Cię interesowało na prawdę serio to coś może Ci pomogę.
Awatar użytkownika
kfiat
**

Post autor: kfiat »

Tak właśnie myślałam o społeczeństwie współczesnych i zagrożeniach. Jak znasz jakieś ciekawe książki i zagadnienia, które mogłbyby mi pomóc w napisaniu tej pracy to z góry dzięki:)
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Ta książ ka jest wypasiona pod względem tej tematyki:

Z. Bauman, Etyka ponowoczesna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1996.

Jest tam przypuszczam 90% wizji nakreślonej w sposób bardzo ale to bardzo pomysłowy, wręcz geniusz :))) (moim zdaniem). Pisze m.in. o tym, że estetyka staje się etyką - jeżeli w ogóle mówimy o występowaniu etyki.

Można jeszcze to:

McNaira B., Seks, demokratyzacja pożądania i media, czyli kultura obnażania, Warszawa 2004
Tylor Ch., Źródła podmiotowości. Narodziny tożsamości nowoczesnej, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2001, ISBN: 83-01-13134-9

To na początek będzie ok, w Etyce ponowoczesnej często jest przytaczany jeden autor (nie chce mi się sprawdzać go i nie pamiętam nazwiska, ale przy okazji Ci go napisze jeszcze jak będziesz chciał i jak sam nie sprawdzisz)
Awatar użytkownika
wdw88
**

Post autor: wdw88 »

witam : )
zamierzam napisać pracę proseminaryjną na temat "moralność człowieka współczesnego"
czy mógłby ktoś bardziej obyty w pisaniu takich prac zaproponować mi jakiś krótki kilku punktowy plan ramowy takowej pracy ? :) praca ma mieć max 5stron . mam troche materiałów tylko musze teraz to ułożyć w logiczną całość także prosił bym o pomoc :)
Jozek

Post autor: Jozek »

Mi to wszystko wygl±da na jedn±, wielk± patologiê spo³eczn± (nie wiem jak jest gdzie indziej). Nie wiem jaki wp³yw ma IQ na rado¶c z ¿ycia ale najwa¿niejsza jest socjalizacja i wzorce z rodziny wyniesione. Mo¿esz opisaæ o wp³ywie wszelakich toksykomanii na spo³eczeñstwo polskie, "ma³piego na¶ladownictwa" czy plotkarstwie. Postawy altruistyczne/egoistyczne, materializm, odrzucenie go, budowa psychiki, osobowo¶ci, przewidywalno¶æ zachowañ, aspiracje zawy¿one/zani¿one/bezcelowe/bezsensowne/megalomañskie. Napuchniête czy poluzowane ego, patologia szkolna, w pracy, grupie rówie¶niczej czy s±siedzkiej oraz organów pañstwa. Wa¿ne jest wyzbycie siê IBIO (Useless Brain Information Overload). Urbanizacja miast lub ucieczka w sielankê z ogrzewaniem centralnym i porz±dnym dostêpem do Internetu z niskim pingiem i np. czyst± wod± w pobli¿u i z lasem.
Awatar użytkownika
wdw88
**

Post autor: wdw88 »

troche przesadziłeś :)
mi chodziło o jakiś przykład krótkiego rzeczowego planu :) tu chodzi o pracę na 4-5stron więc nie moge w niej wchodzić zbyt głęboko w jakiś zakamerek tego szerokiego tematu tylko raczej musze coś zrobić w stylu samego opisania czym jest morlaność jako wstęp do pracy a nastepnie hmm może czynniki wpływające na zachowanie człowiekam, wpływ otoczenia itd a potem o samym już zachowaniu morlanym\niemoralnym człowieka wspolczesnego i uzasadnienie i podsumowanie :) o prawie że sam stworzyłem ten plan :D tylko prosiłbym o opinie czy tak może być czy coś zmienić albo na co położyć nacisk w tej pracy :)
ODPOWIEDZ