Mam uprzejmą prośbę o pomoc w doborze próby. Jako, że przedmioty związane z badaniami miało się na pierwszych latach studiów, to wiedza z tego zakresu niestety częściowo wyparowała i teraz pisząc pracę magisterską nawet podstawowe zagadnienia zaczynają mi się mieszać, ale do rzeczy.
Moje badania przeprowadzę w mieście do 30 tys mieszkańców, więc nie wiem czy dobór losowy będzie zasadny. Może np. warstwowy? Chciałabym odwzorować populację tego miasta biorąc pod uwagę podstwowe cechy: płeć wiek... Ponadto, żeby zadbaać o to żeby zróżnicować tych ludzi jeszcze bardziej mogłabym podzielić miasto na 6 częsci i z każdej z nich przebadać równą liczbę osób. Badania dotyczą przekonań związanych z konsumpcją i miejscem pracy, więc będą w nich uczestniczyć tylko osoby w wieku produkcyjnym z podziałem na ich pozycję na rynku pracy. Próba ok 100 osób. Technika - wywiad kwestionariuszowy.
I teraz moje pytanie: co to właściiwie jest? dobór warstwowy? celowy? jak to się ma do reprezentatywności i czy w badaniach na tak małej populacji reprezentatywność jest ważna.
Będę wdzięczna za pomoc
Pytanie o dobór próby
Moderator: FrancisBegbie