Szybkie pytanie. Socjologiczne badania subkultur w Polsce.

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baratiel
*

Szybkie pytanie. Socjologiczne badania subkultur w Polsce.

Post autor: Baratiel »

Witam,
mam problem z dotarciem do klarownych informacji na temat badań subkultur w Polsce. Z materiałów, które posiadłem wynika, że jako pierwsza szerzej problem rozpatrzyła Aldona Jawłowska w publikacji "Drogi kontrkultury" gdzie poświęca swoją uwagę grupom, od beatników począwszy a na ruchach kontestacyjnych lat 60 i 70 skończywszy. Później jako ważniejsi badacze pojawiają się jeszcze Jędrzejewski, Pęczak, Filipiak, Paleczny, Dyoniziak, Piotrowski i Wertenstein-Żuławski. Chciałbym dowiedzieć się kto jeszcze wśród rodzimych socjologów poświęcił się, na szerszą skalę, subkulturom i czy ktoś wie mniej-więcej jak to było z owymi badaniami w Polsce [kto?co?kogo?jak?kiedy?].

Będę wdzięczny za stosunkowo szybką odpowiedź. Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony wt lut 23, 2010 10:01 pm przez Baratiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hadney
**

Post autor: Hadney »

Z badaniami o subkulturach często się spotykałam na różnych forach , które często również uzupełniałam . Widziałam gdzieś książki na ten temat ale jestem w stanie rzucić od razu nazwiskiem autora . Chciałabym , abyś pisząć to umiał wybrać najbardziej obiektywne informacje , bo spotkałam się z książkami w których widać sympatie i antypatię autora do poszczególnych grup.Jak sobie przypomne to napiszę
ODPOWIEDZ