moze jakies dobre podpowiedzi?

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stepkowiczanna
**

moze jakies dobre podpowiedzi?

Post autor: stepkowiczanna »

witam serdecznie:) mam takie pytanie, bo pisze prace licencjacka na temat funkcjonowania społeczności internetowych na przykładzie pewnego forum muzycznego. nie wiem zupełnie jak zaczac.... gdyby ktos pisał na taki temat juz moze mi cos podpowiedziec? a jesli nie to musze sama sie uporac, za wszystkie podpowiedzi serdecznie dziekuje z gory!!
awariant

Post autor: awariant »

może coś więcej... :arrow: co chcesz badać? jakie zjawisko? czy coś innego ? bo rozumiem ze grupę internautów tego forum.. jaką metodą ? jak odpowiesz na te pytania to pomogę :twisted:
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
Awatar użytkownika
stepkowiczanna
**

Chodzi mi dokładnie o to jaki jest proces tworzenia społeczności internetowej, jak one funkcjonują, czy mogą wogole funkcjonować jako społeczności? na poczatku miałam zamiar pisać o więziach w takich społecznościach ale myślę, że trudno mi to będzie wykazać!!! Wydaje mi się, że muszę pisać o tym tak ogolniej? nie wiem właśnie sama:( Ciężko mi jest zacząć i dlatego potrzebuje może jakiegoś pomyslu dobrego związanego z tym tematem, później jakoś pewnie pojdzie, najtrudniej zacząć. Gdybym mogla prosić o jakis pomysł po prostu na zarys takiego tematu? jeśli to możliwe, bo jeśli nie to mimo wszystko dziękuję za zainteresowanie:)
awariant

Post autor: awariant »

musisz wyjść od grup odniesienia itp. identyfikacji bo forum internetowe skupia sie zazwyczaj w okół danego spektrum tematu który interesuje dana grupe i od tego można zrobić jakąś pochodna więzi sformalizowanych które przede wszystkim opierają sie na komunikacji za pośrednictwem internetu potem możesz mówić o przekształcaniu się tych więzi bo wiadomo są jakieś zjazdy mitingi i takie tam
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Ja zachęcam do rozszerzenia kwestii NEOPLEMION czy NOWE PLEMIONA.

Poczytaj coś:

Baumana,
Baudrillarda
Maffesolego
Christopher Lash'a
Lyotard'a
Ortega Y Gasset'a

No i oczywiście: Tożsamość narracyjna w cyberprzestrzeni :D
Awatar użytkownika
stepkowiczanna
**

Dziękuje bardzo za rady, przemyśle to! :)
ODPOWIEDZ