Zamiana zmiennej ilorazowej na nominalna - test chi-kwadrat

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Xineh
**

Zamiana zmiennej ilorazowej na nominalna - test chi-kwadrat

Post autor: Xineh »

Jestem tutaj nowa, więc po pierwsze chciałabym się przywitać - WITAM WSZYSTKICH BARDZO SERDECZNIE!

NA forum znalazłam się, bo mam pewną wątpliwość przy obliczaniu wyników, mam zebrane dane z kwestionariuszy, dwa z nich to kwestionariusze z potwierdzoną rzetelnością, i jeden stworzony przez koleżankę. Do tych dwóch można obliczyć skalę i wynik ogólny. W ankiecie natomiast jest 25 pytań podzielonych na 3 obszary.

W związku z tym, że obliczone zmienne są zmiennymi ciagłymi, jednak nie wszystkie zmienne przyjmują rozkład normalny, ponadto nie ma w porównywanych grupach równych liczebności, nie mogę więc zastosować testów t, więc moje pytanie jest następujące, czy mogę użyć opcji rangowanie obserwacji i zamienić obliczone zmienne na zmienne kategorialne, i wtedy zastosować tabele krzyżowe (tj. test chi-kwadrat)?
I drugie pytanie, jesli rangowanie jest dopuszczalne, to czy opcja 2 rang jest uzasadniona, czyli niski vs wysoki poziom danej cechy, czy lepiej na 3 rangi, niski, średni, wysoki poziom? Z tym, że ta druga opcja nieco skomplikuje tabele krzyżowe...

Tzn. wiem, że coś takiego mogę zrobić, ale czy to nie będzie nadinterpretacja danych?

W swoich badań niestety nie mialam takiej sytuacji, zazwyczaj mam rowne liczebnosci, a zmienne przyjmuja rozklad normalny... ale teraz robie obliczenia dla kolezanki, i mam duze watpliwosci, czy moge tak zrobic, jak opisalam wyzej;)

Bede wiec wdzieczna za rozwianie moich watpliwosc, z góry dziękuje za odpowiedź!

Serdecznie pozdrawiam
Justyna
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Xineh, nie mam pojęcia czy to kwestia mojej tępoty, czy zawiłości Twojego opisu, ale nie wiem co Ci odpisać. Nic kompletnie z tego nie rozumiem. Masz trzy przebadane osoby przez siebie, co nazywasz potwierdzoną rzetelnością i jedną przez swoją koleżankę nad czym się strasznie martwisz, że zafałszujesz tym wynik i dlatego kombinujesz jakimi metodami zrobić podliczenie tych trzech ankiet??
Jakkolwiek tego nie zrobisz, to jest jakiś szajs, a nie badanie... :cry: Ale oczywiście mogę się mylić. Istnieją entuzjaści metodologiczny potrafiący tłoczyć olej z betonu. Ja po prostu do nich nie należę i w ogóle mam drastycznie małe poważanie dla badań ankietowych, niezależnie od ich liczebności (zawsze widzę w tym tłoczenie oleju z betonu).
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
Awatar użytkownika
Xineh
**

Post autor: Xineh »

Z całym szacunkiem, faktycznie jeśli się nie rozumie co czyta, to może lepiej nie odpisywać...
ODPOWIEDZ