Proszę o pomoc

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fikusna
*

Proszę o pomoc

Post autor: fikusna »

Przeglądając kolejne strony internetowe nie mogę nigdzie znaleźć zagadnienia "analizy sieciowej w socjologii" . Czy mógłby ktoś wyjaśnić mi czym właściwie jest?? Jakieś przykłady, bądź synonimy... Nie studiuję socjologii i nie mam o tym bladego pojęcia;/
Dziękuję za pomoc :)
mac77

Post autor: mac77 »

Analiza sieciowa jest jedną z metod w socjologii, mocno zaawansowana matematycznie.Sieć tworzą obiekty, grupy, pozycje tzw. punkty, połączone za pomocą tzw. powiązań. Za pomocą tej analizy możesz wyjaśnić zmienność tych powiązań.
Najlepiej zajrzyj do J.H.Turnera "Struktura teorii socjologicznej" napewno znajdziesz tam wystarczające wyjaśnienie, przeszukaj też net pod kątem badań społeczności internetowych, właśnie tam ma ona zastosowanie.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Poszukaj na stronie Dominika Batorskiego :) on się tym na prawdę "ostro zajmuje" na pewno też jest literatura..
Jozek

Post autor: Jozek »

Mo¿na by tak¿e robiæ wiêcej ankiet na forum.
ODPOWIEDZ