makdonaldyzacja

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
you1
*

makdonaldyzacja

Post autor: you1 »

Witam wszystkich,
Mój temat mgr brzmi "makdonaldyzacja, a tożsamość religijna katolików";
Czytam "religia i religijność w warunkach globalizacji","tożsamości religijne w spoleczenstwie polskim", wiadomo weber, ritzer.
U Ritzera znalazłem "makdonaldyzacja religii - ludzie wybierają sobie z chrześcijaństwa to co im się podoba" może by pójść tym tropem. Proszę o pomoc . Każda wskazówka będzie dla mnie cenna. pozdrawiam
mac77

Post autor: mac77 »

Przejrzałbym aspekty ( były chyba cztery:)) i przyrównał do religii, chociaż nie koniecznie zgodziłbym się że ludzie wybierający z religii to co im się podoba to przejaw makdonaldyzacji ( moim zdaniem mac raczej nas ogranicza)
[/img]
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Nie powiem, masz strasznie rozległy temat dlaczego?
1. makdonaldyzacja - to jedno pojęcia a nawet może i uznać to za zagadnienie
2. religia, katolicyzm współczesnie
3. tożsamość (a o tym przez cały ubiegły rok wałkowałem i na prawdę jest straszny sajgon)

Nie wiem czy nie lepiej byłoby skrócić temat do współczesnego wymiaru tożsamości chrześcijańskiej - a jak chcesz o katolach (bo myślę, że też warto się skupić na jednym z odłamów po schizmie) to temat brzmiał by mniej więcej tak:

Współczesny wymiar tożsamości wyznawców religii Rzymsko-katolickiej.
- tutaj możesz skupić się na wymiarach traktowania pojęcia TOŻSAMOŚĆ, RELIGIA z rozwinięciem na RZYMSKOKATOLICYZM

Zepniesz to np w taki układ:

1. Tożsamość (bla bla bla) - rozwiniesz koncepcje tożsamościowe i wybierzesz kluczową, może jak ta właśnie wybrana kształtuje się dotychczas w historii społeczeństwa (ma to duże znaczenie bo np: społeczeństwa pierwotne nie miały tak wyraźnej linii demarkacyjnej jak społeczeństwa współczesne pomiędzy tożsamością a wiarą(i to następna kwestia)

2. Religia a Wiara - opisanie to np: pod względem koncepcji tego jak się kształtowała religia, religijność, wierzenia w społeczeństwach jakie sobie wybierzesz albo na przykładzie własnie religii(którą wybrałeś)

3. Możesz spiąć to badaniami i potwierdzić bądź obalić pewne hipotezy. Owe hipotezy mogą być wypadkową tego co opisałeś w rozdziałach teoretycznych np: piszesz o tożsamości jak się zmienia i drugi rozdział jak pojmowanie religii się zmienia - sklejasz z tego hipotezy (np: ze wraz ze zbiegiem lat pojęcie tożsamości uległo tak i tak zmianie religii tak i tak -w kontekscie religii X - w związku z tym hipotezą będzie wynik tych rozważań teoretycznych - a np. badania Twoje na przykładzie np: katolików w ramach portalu uwierz.pl albo po prostu jakiejś parafii będą zupełnie inne.

Uwierz, że jak się przyłożysz to 3 rozdziały Ci wystarczą bo będzie o czym pisać. Do tego jakbyś pyknął dobre badania to już w ogóle.

Co do materiału to coś do tożsamości jak nie zapomnę to rzucę kilka pozycji.

Możesz dodać tutaj kilka zmiennych np: po prostu ewolucja danych pojęć, globalizacja, mediatyzacja życia itd. albo po prostu spiąć to w całość jako wypadkowa owych zmian - jak to poprostu ewoluuje i jak to było kiedyś jak dzisiaj - i nawet pokusić się możesz dlaczego (i tutaj dodaj sobie efekt mediów, globalizacji(zbyt ogólne - ale na temacie, o którym piszesz się nie wiele znam więc poczytaj i wymyślisz)
ODPOWIEDZ