Praca na seminarium badawcze

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
WitaminaPP
**

Praca na seminarium badawcze

Post autor: WitaminaPP »

Przyszedł czas, że i ja muszę napisać swoją pracę na seminarium badawcze.

Mój temat : Postawy młodzieży wobec przestępczości i policji.

Problem mam oczywiście z bibliografią. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.

Do tej pory mam jedynie takie oto książki :

- Policja a społeczeństwo-wybrane problemy [pod redakcją P.Majera i A. Misiuka]

- Policja w społeczeństwie obywatelskim [J.Czapska. J. Wójcikiewicz]

- Przestępczość to ciekawe zjawisko. Kryminologia nieelitarna [J.Malec]

- Postawy i zmiana postaw [G.Bohner, M.Wanke]

- Młodzież a współczesne dewiacje i patologie społeczne [pod redakcją S. Kawuli i H. Machela]

+ ustawa o policji

(Szczerze powiem, że nie zagłębiałam się jeszcze w te pozycje, przeleciałam wzrokiem spis treści.)

Miałam w rękach także książkę Młodzież a przestępstwo : zarys resocjalizacji metodą indywidualnych przypadków Czesław Czapów, niestety jest z 1962 roku przez co nie moge jej brac pod uwage.

Nie mam żadnej książki, na której podstawie mogłabym zdefiniować młodzież i nic takiego nie mogę znaleźć (zwykły słownik socjologiczny pewnie odpada)

Zainteresowała mnie też pozycja prof. Brunona Hołysta "Socjologia kryminalistyczna" , ale nie jestem pewna czy w tych 2 tomach jest coś co mogłoby mi pomóc w napisaniu mojej pracy. Może ktoś zna i wie co w tym jest ?

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam ;]
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

definicje są np. tutaj: Witold Pawliczuk - "Definicje terminu "młodzież" - przegląd koncepcji".

My, w instytucie definiujemy jako młodzież dwie grupy kierując się kryterium wyłącznie demograficznym, więc nie wiem czy użytecznym dla Ciebie, pierwsza 15-17 lat oraz druga 18-24 lat. Podział jest stosowany tylko po to, że pierwsza grupa wymaga zgody rodziców, a druga nie na udział w badaniach.

Co do Hołysta mój egzemplarz jest w obiegu więc niestety nie pomogę, ale książka jest całkiem przyzwoicie napisana jak na kogoś kto się zajmuje kryminologią a nie socjologią ;)
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
WitaminaPP
**

Post autor: WitaminaPP »

definicje są np. tutaj: Witold Pawliczuk - "Definicje terminu "młodzież" - przegląd koncepcji".
Z tego co widzę w google to jest artykuł z czasopisma Postępy Nauk Medycznych?
My, w instytucie definiujemy jako młodzież dwie grupy kierując się kryterium wyłącznie demograficznym, więc nie wiem czy użytecznym dla Ciebie, pierwsza 15-17 lat oraz druga 18-24 lat. Podział jest stosowany tylko po to, że pierwsza grupa wymaga zgody rodziców, a druga nie na udział w badaniach.
Wydaje mi się, że ja też będę tak definiować. Moimi respondentami będą maturzyści, bo nie będę musiała mieć zgody rodziców na badanie :)

Bardzo dziękuję ci za pomoc!
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

W takim razie możesz podrasować naszą definicję dopisując tylko coś tam, że decydujesz się na osoby w wieku x (maturzyści) aby nie potrzeba było zgody od rodziców.

A co do podane artykułu, dotyczy on co prawda psychologii, ale są też w użyciu chyba dwie definicje, które można pod socjologię podciągnąć.

Pozdrawiam
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
ODPOWIEDZ