Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL
Witam,
zrobiłem kwestionariusz i przeprowadziłem ankietę za pomocą webankieta.pl. Wyeksportowałem bazę danych w formacie .CSV i mam problem. Zgodnie z instrukcjami webankiety wczytałem baze do spss.
Problem polega na tym, że każda odpowiedz jest zapisana jako osobna zmienna i jestem w kropce.
Tak to wygląda
Jak widać niezła masakara... Jest jakiś sposób żeby to uporządkować? Muszę po prostu ręcznie zakodować te odpowiedzi v jako wartości?
Dzięki za chęć pomocy, wysłałem maila. Nie ukrywam, że gdyby Ci się udało w jakiś sposób te dane ogarnąć, to byłoby miło gdybyś napisał jakąś instrukcję jak to zrobić, bo mam jeszcze jedną bazę w takim samym stanie oraz mój znajomy również.
Rozumiem i nie ma problemu, komuny dobrze nie pamiętam, do gimnazjum nie chodziłem więc daleko mi od postaw roszczeniowych
Na własną rękę zacząłem dochodzić sprawy i wydaje mi się, że głównym problemem są tu pytania wielokrotnych odpowiedzi, które stanowią większość. Może kluczem do opanowania tej bazy jest funkcja spss "definicja zestawu". Muszę przyznać, że moja uczelnia mocno olała analizę danych w praktyce...