praca licencjacka- problem!

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
willeyka
**

praca licencjacka- problem!

Post autor: willeyka »

Witam,
mma problem. Otoz postanowilam pisac prace na temat singli. Problemy, ktore sie pojawily sa nastepujace:
- jak sformulowac temat
- jaka teorie wybrac
Nie mam zielonego pojecia:/ zastanawialam sie nad stereotypizacja, stygmatyzacja ale zadna z tych teorii nie 'lezy' mi jakos. Dodam, ze badanie najchetniej przeprowadzilabym na studentach, a moze nawet samych studentkach.
materialow zebralam juz dosyc sporo. Chcialabym w pracy zawrzec rozne definicje singla, historie singielstwa, sposoby 'stawania sie' singlem, jak rynek 'zeruje' na singlach- czyli roznego rodzaju jedzenia dla singli, filmy itp.
ale nie wiem co dalej..:/
myslalam juz nawet o tym, by napisac cos w stylu- singielstwo jako odpowiedz na stygmatyzacje osob samotnych, ale obawiam sie, ze nic takiego nie wyjdzie mi pozniej w badaniu:/ Pomocy!
socjopat

Post autor: socjopat »

może podążyć tematem w stronę partnerstwo / singlostwo [ale brzydkie słowo] - styl życia współczesnych ....; albo postawy ... czy coś w tym rodzaju
w teorii mozesz pisać o postawach wobec związków, stylach życia (tu opartnerstwo, związki małżenskie i kohabitacyujne, wreszcie singlostwo; następnie o predyspozycjach x latków
Awatar użytkownika
willeyka
**

hmm.. moze to i jest jakis pomysl, ale chyba wolalabym sie skupic jednak na singlach samych w sobie..:/
Awatar użytkownika
willeyka
**

ojej to tez tak brzydko zabrzmialo, ale mam nadzieje, ze zostane dobrze zrozumiana;D
Awatar użytkownika
karolina4130
**

Post autor: karolina4130 »

a nie za dużo rzeczy chcesz zbadać? proponuję okroić trochę ilość zagadnień do zbadania i od razu będzie ci łatwiej doprecyzować temat. Nie koniecznie musisz ograniczać się do samych singielek bo samotni panowie też mogą mieć coś ciekawego do powiedzenia. Zachęcam w każdym razie do wybrania kilku najważniejszych zjawisk singlostwa do zbadania.
Awatar użytkownika
Socjoloszka

Post autor: Socjoloszka »

Polecam książke
Radosław Zenderowski "Praca magisterska, licencjat"
Krótki przewodnik po metodologii pisania i obrony pracy dyplomowej :)
ODPOWIEDZ