Coaching - praca licencjacka

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
farffal
**

Coaching - praca licencjacka

Post autor: farffal »

"Coaching jako sposób motywowania pracowników"
możecie mi doradzi bo to chyba za bardzo rozbudowany temat jak na prace licencjacką. I jaki zrobić badania?
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Jeżeli chodzi o badania musisz dorwać kogoś, kto się tym trenerstwem zajmuje i po jakiejś sesji stworzyć np: ankietę i "przebadać" kilka osób pod względem motywacji i jak wpłynęła na nich ta sesja?

Innego sposobu nie widzę, chyba, że ominąć badania i rozwinąć teorie przywołać badania zawarte w podręcznikach itd.

jakaś literatura:

- „ZESPÓŁ Jak z nim pracować? Jak go budować? Jak go szkolić?” - Gellert Manfred, Nowak Claus; wyd. GWP
- Maciej Bennewicz, "Coaching czyli Restauracja Osobowości"
- Co-active coaching, Autorzy: Laura Whitworth, Karen Kimsey-House, Henry Kimsey-House, Phillip Sandahl
- http://coaching-reports.com/

Zwrócić musisz uwagę na "specjalizację" trenerską np: rozwiązywanie konfliktu, kariera, planowanie, organizowanie etc.

PS: Mogę Ci polecić spotkania jakiejś grupy hmm "doradców finansowych" np: znana jest grupa OVB Allfinanz (czy jakoś tak). spotykają się co jakiś czas i są bardzo rozmowni, mają spotkania odnośnie różnych celów np: właśnie motywacji. Podzwoń, wypytaj i myslę, że ankietę bez problemu przeprowadzisz nawet z setką osób.

tutaj masz urywek ich propagandy :)

http://www.youtube.com/watch?v=B59x_G73_9Q
mac77

Post autor: mac77 »

Temat nie jest chyba za bardzo rozbudowany, brakuje mi problemu. Czy rzeczywiście coaching jest sposobem motywowania pracowników?
Osobiście wątpię.
Potrzebujesz:
- firmy z grupą pracowników którzy mają w miarę indywidualne stanowiska
- spotykają się regularnie(Francis podał Ci namiar :))
- rzeczywiście coaching ma miejsce - w praktyce jest to raczej opieka, wyznaczanie indywidualnych, mniejszych celów, niekiedy wspólne wykonywanie zadań przez trenera/przełożonego i pracownika.
awariant

Post autor: awariant »

J.w. pisze mac, myślę że to jest zbyt ogólnie i nie wiadomo co ma się badać.
Ja bym zaproponował coś takiego: Wpływ trenerów Coachingu na petentów.
Można założyc hipotezę i zadać parę pytań.
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
ODPOWIEDZ