2 rozdział pracy magisterskiej

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madziab86
**

2 rozdział pracy magisterskiej

Post autor: madziab86 »

Witam wszystkich :)
Mam problem i proszę o pomoc :) Mam napisany pierwszy rozdział pracy magisterskiej, mój temat to "wpływ choroby na postawy kobiet wobec życia" Jest bardziej uszczegółowiony, ale nie będę zanudzać. Utknęłam i nie wiem, jak mam zacząć drugi rozdział. Wiem, że to metodologia, cele badań itd, ale brak mi przykładu.
Poza tym nie mam za wielu respondentów do przebadania, ok. 10 osób, a ciężko znaleźć takie, bo nikt nie chce opowiadać o swojej chorobie, przebytych operacjach. Zastanawiałam się nad wyborem metody i wiem, że musi być to jakościowa. Wybrałam też wywiad pogłębiony. Tylko pytanie brzmi, czy jest jakieś minimum osób do przebadania w tej technice, żeby badania były uogólnione, czy nie uogólniać i zostawić jak jest. Kolejny problem polega na tym, że to temat mało zbadany, więc mało literatury. Jak się opracowuje potem takie wyniki badań z wywiadów? Pomocy!
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

1. A po co właściwie taki temat, skoro problemy i z badaniami i z literaturą?
2. Postaraj się dorwać najlepiej jakieś przykładowe prace napisane już z badaniami jakościowymi, zapytaj promotora (od tego on jest), poczytaj ksiązki może? tak będzie najlepiej (ja jestem tępy rekin z metodologii sam miałem badania jak. w lic. - ale był to focus group interview online to inna kwestia..)

http://www.socjologia.amu.edu.pl/pliki/ ... _metod.pdf

Jest literatura dostępna, myślę, że wybierzesz coś (a obczajenie tematu z samym wywiadem pogłębionym i jego opracowaniem zajmie góra 2-3 godzinki).

Ja osobiście zrobiłem to tak:

Najpierw teorię napisałem (2 rozdziały)

Następnie cały rozdział metodologiczny: definicje, cele, hipotezy etc.

Następnie miałem rozdział, który stricte ogarniał temat z teorią, i w którym podjąłem się zadania przytoczenia wyników badań (odpowiedzi użytkowników/uczestnikówo FGI online) jako udokumentowanie stanowiska (mojego) oraz tego co przytaczałem z literatury.

Była to głównie praca teoretyczna z badaniami jako egzemplifikacja tejże teorii.
Awatar użytkownika
madziab86
**

Post autor: madziab86 »

Temat taki wybrałam, ponieważ jest mi bliski, chcę zadedykować pracę mojej mamie. Poza tym interesuje mnie to, ale zanim zabrałam się do napisania rozdziału pierwszego teoretycznego nie wiedziałam, że będą problemy ;) Ambicja poniesie mnie na manowce ;) Teraz jakoś sobie poradziłam, ale właśnie problem w tym drugim rozdziałem, dziękuję za odpowiedź. Promotorka wymaga, żebyśmy po wakacjach mieli napisane 20 stron drugiego rozdziału, a w zeszłym roku tylko podała, co ma zawierać, nie przedyskutowała z nami ani metody, ani techniki. Wydawało mi się, że dobrze trafiłam, ale na razie pomocy żadnej...tak to czasem jest, tylko chwali wszystkich - ale od tego jak wiadomo wiedzy nie przybędzie :)
ODPOWIEDZ