Z jakiego paradygmatu ta monografia?

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rufi-30
*

Z jakiego paradygmatu ta monografia?

Post autor: rufi-30 »

Witam mam wielki problem - muszę wpisać swoją pracę dyplomową w mapę paradygmatów. Moja praca to " Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Koninie jako instytucja wspierająca rodzinę".
Jest to monografia i, z tego co się orientuję, teoria społeczna do monografii to neofunkcjonalizm.
Ale jaki będzie paradygmat dominujący?, różnicujący?, orientacja dominująca, orientacja różnicujaca?, ideologia wychowania?, koncepcja wiedzy? i nurty w pedagogice? :-(
Bardzo będę wdzięczny za każdą pomoc.
Jezeli potrzeba więcej informacji na ten temat chętnie napiszę.
rufi-30
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Normalnie kpisz sobie... :mrgreen:, albo jesteś nadgorliwy w tej swojej pracy dyplomowej i chcesz przedobrzyć.
Gdyby nie to, to byłoby nawet genialne, żeby wywieść zastosowaną metodologię badawczą tak głęboko, aż po paradygmat, z którego powstała i wszelkie możliwe opcje do obalenia go... Nigdy nie wiadomo czy taka praca nie stałaby się przełomem :idea: .
A ideologię wychowania chcesz zastosować jako kryterium do ustalenia czy koniński MOPS na pewno zajmuje się wspieraniem rodzin? Czy tylko do zapchania pracy teorią?
Koncepcja wiedzy... tu już jestem w szoku, bo pewnie chcesz ją skompilować z badaniem ankietowym czy społeczeństwo konińskie wie z jakimi problemali może się zgłaszać po wsparcie instytucjonalne :lol:. O nurty w pedagogice w takim razie zapytaj sam MOPS, bo niewątpliwie był nimi zainteresowany w celu uświadamiania społeczeństwa.

A na poważnie - nie znam przypadku w którym jakaś metoda badawcza (w tym monografia przedmiotowa) powstała w związku z pojawieniem się paradygmatu w nauce. To, co się wytycza na kierunek badań nie obliguje metod potwierdzania lub obalania danej teorii. Co innego, że zwolennicy takiego czy innego nurtu mogą mieć w jakichś metodach upodobania :wink:
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
ODPOWIEDZ