socjologia podróży
Moderator: FrancisBegbie
- dianeczka24
- *
socjologia podróży
Potrzebuje informacji na temat ksiazki :socjologia podróży" badz "turysta nowa teoria klasy prozniaczej" blagam....czy ktos moze mi pomoc??????????????????????????????????????????
ŹródłoKsiążka Socjologia podróży obejmuje takie zagadnienia jak - teoretyczne ujęcia podróży w naukach społecznych - Podróże Polaków w latach 1954 - 2002 - Podróże do Indii jako forma kontaktu międzycywilizacyjnego. Zainteresuje badaczy kultury, turystyki i socjologii.
„Cenię tę książkę ogromnie. Jest na naszym rynku dziełem pionierskim, a równocześnie tak niezmiernie aktualnym, ciekawym i ważnym dla naszej wiedzy o współczesnym świecie. Jest to bardzo cenne wypełnienie paradoksalnej luki, istniejącej u nas (i nie tytko) między ogromnym rozwojem, zwłaszcza w ostatnich latach, turystyki i wszelkich innych rodzajów podróżowania a niemal całkowitym brakiem socjologicznych, antropologicznych czy kulturowych badań i opracowań na ten temat. Dodatkowo, wysoką wartość książki stanowią dla mnie jako jej czytelnika - zgromadzona imponująca dokumentacja, przenikliwe analizy oraz arcyciekawy materiał o dawnych polskich relacjach z podróży".
ISBN 83-232-1507-3
Poznań 2005
24 x 16,5 cm; 362 str.