Szukam lit. przedmiotu - CIAŁO

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
FrancisBegbie

Szukam lit. przedmiotu - CIAŁO

Post autor: FrancisBegbie »

Witam,
Szukam już wstępnie pozycji po które mogę sięgnąć. Mam zamiar napisać coś więcej o ciele, coś już zacząłem czytać - podoba mi się, jednak szukam jeszcze czegoś z pogranicza antropologii, filozofii, kulturoznawstwa tudzież socjologii (postmodernistycznej?).

Mam w sumie zwariowany pomysł po przejściach z tą całą cyberprzestrzenią i może uda mi się to dokończyć do publikacji jakiejś - dlatego liczę na każdą pomoc.
Xylomena
Kontakt:

Post autor: Xylomena »

Czysto w tych kierunkach, to nie mam pojęcia, ale blisko tego są psychotronicy, więc może uderz do jakiejś witrynki psychologów, którzy musieli mieć takie książki podawane jako lektury :roll: .
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
ga

Post autor: ga »

Jest taka książka "Naga kobieta", Desmond Moris ją napisał
"książka brytyjskiego zoologa, obserwatora zachowań ludzkich i zwierzęcych, popularyzatora nauki, autora słynnej Nagiej Małpy. Jego nowe dzieło jest poświęcone analizie budowy anatomicznej ciała kobiety - temu, czym różni się ono od ciała mężczyzny. Autor postępuje zgodnie z przyjętym schematem teoretycznym, najpierw podkresla różnice w budowie, następnie stara się wyjaśnić ich znaczenie ewolucyjne i biologiczne, demonsrując uwypuklenie tych różnic w rozwoju cywilizacji ludziej. Zgodnie z jego tezą, podstawowym mechanizmem selekcji cech był dobór płciowy. Biust, szerokie, biodra itp. powstały dlatego, że zwiększył atrakcyjność seksualną kobiet lub były uważane za szczególnie kobiece. Morris omawiał też rozmaite sposoby upiekszania ciała, spotykane w rozmaitych kulturach, uważając, iż zabiegi te są kontynuacją ewolucji biologicznej, majacej na celu stworzenie superkobiety."

może się przyda :)
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

To dodam coś tam co może się i nie mi tylko przydać:

- M. Foucault, Historia seksualności, Warszawa, Wydawnictwo Czytelnik,

- T. Komendant, Władze dyskursu. Michel Foucault w poszukiwaniu siebie, Spacja, Warszawa 1996

- J. Bator, Feminizm, postmodernizm, psychoanaliza", Wyd. Słowo Obraz Terytoria, Gdańsk 2001

- J. Bator, Kobieta", Wyd. Twój Styl, Warszawa 2002

- J. Bator,
1. "Ucieleśnienia. Język, praktyka, reprezentacja" (z. A. Wieczorkiewicz), Wyd. IFIS, Warszawa 2007
2. "Ucieleśnienia II. Płeć między ciałem i tekstem" (z A. Wieczorkiewicz), Wyd. IFIS, Warszawa 2008.

-J. Butler, Uwikłani w płeć. Feminizm i polityka tożsamości, przeł. Karolina Krasuska, Wydawnictwo Krytyki Politycznej, Warszawa 2008)

- M. Paweł Markowski Przygoda ciała i znaków. Wprowadzenie do pism Julii Kristevej w: Julia Kristeva Czarne słońce. Depresja i melancholia Universitas, Kraków 2007

- J. Kristeva, Czarne słońce. Depresja i melancholia, tłum. M.P. Markowski, R. Ryziński, wstęp M.P. Markowskiego, Universitas, Kraków 2007.

- J. Kristeva, Potęga obrzydzenia. Esej o wstręcie, tłum. M. Falski, Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2007.

- Z. Melosik, Ciało i zdrowie w społeczeństwie konsumpcji, Poznań–Toruń 1999, Wyd. Edytor, s. 300, ISBN 83-87284-07-6

- Z. Melosik, Kryzys męskości w kulturze współczesnej, Wydawca: Oficyna Wydawnicza Impuls, EAN: 9788373087057;

PS: Tomek, nie denerwuj się czytać cza :>
ODPOWIEDZ