analiza socjologiczna - co to jest?

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maturzysta
*

analiza socjologiczna - co to jest?

Post autor: maturzysta »

Witam .
W tym roku pisze maturę , a nawet jestem już na półmetku , a mój problem jest natury socjologicznej , przynajmniej tak mi się wydaje .A dokładniej mówiąc potrzebuję od Was wyjaśnienia pojęcia " analiza socjologiczna" . Może zacznę od początku , mój temat pracy maturalnej to "Przeprowadź ankietę na temat: co w twoim środowisku czytają i dlaczego? Dokonaj analizy socjologicznej i określ, jakie wartości literackie decydują o popularności dzieła." . 1 część tematu spoko , natomiast 2 część związana z "analizą socjologiczną" jest dla mnie ciężka do zrozumienia ;/ Proszę o jak najszybszą odpowiedz najlepiej z rozwiązaniem mojego problemu
socjopat

Post autor: socjopat »

Musisz opisać kto co czyta, lub co decyduje o tym, że taka grupa czyta to a inna woli co innego.

Musisz rozbić grupę np. na a zielonych, czerwonych, niebieskich, np. jedni lubią komiksy (lubią obrazki), inni czytają tylko tematykę komputerową, trzeci wolą politykę i wprost, są zapewne zwolenicy romantycznych powieści lub tematyki sciene fiction.
Zastanawiałeś się kiedyś czy dziewczyny czytują to samo co chłopaki i co o tym decyduje, że jedni chętniej sięgają po to a inni po to.
Podział na płeć jest podstawowa kategoryzacją populacji i ty powinieneś od tego zacząć wywód. :wink:

Możesz dokonać próby opisu dlaczego jedni wolą to a ini tamto, czy np. przynależność do subkultur, czy też środowiisko wychowawcze (wyznawane wartości), priorytety odgrywają w tym jakąś rolę, no czy kujony wybierają taka samą literaturę co luzacy.

ps: Moi koledzy ze studiów czytują na wykładach na których jest nudno ale trzeba być by zaliczyć przedmiot różne rzeczy, dotąd nie próbowałem tego zjawiska badać ale chyba to zrobię :twisted:
ODPOWIEDZ