Problem z referatem - analiza semantyczna i semiotyczna.

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bombelo2
**

Problem z referatem - analiza semantyczna i semiotyczna.

Post autor: bombelo2 »

Witam.
Jestem studentem Zarządzania. W II sem. mamy socjologię. Każdy dostał temat pracy i ma opracować ją do końca semestru. 20 str., 15 pozycji bibliografii (z czego tylko 3 mogą być z internetu) - sam nie wiem czy to żart? Zapytam się wykładowcy jeszcze raz, ale po świętach dopiero.

Jestem załamany i szukam pomocy. To mój pierwszy kontakt z Socjologią.

Mój temat do opracowania: Analiza semantyczna i analiza semiotyczna. :neutral:
Szukałem po forum i w internecie. Znalazłem tylko krótkie definicje, których nie rozumiem do końca. Dowiedziałem się trochę o semiotyce (do czego dąży). Ale to wszystko. Nie wiem - albo źle szukam (ale wydaje mi się, że potrafię dobrze obsługiwać google) albo są to mało rozwinięte tematy.
Mam zamiar iść do biblioteki i pomęczyć tam panie. Ale postanowiłem wcześniej zaczerpnąć pomocy u studentów tego kierunku.

Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc, z góry dziękuję. Chodzi mi głównie o: notatki, adresy do w/w tematów, pozycje z literatury.

Pozdrawiam.
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Witam,

to czego wymaga od Ciebie wykładowca jest najprawdopodobniej prawdą więc na Twoim miejscu przyzwyczajałbym się do takiej myśli :wink: W końcu to socjologia. :wink:

Po pierwsze ja bym się przyjrzał na Twoim miejscu temu co oferuje strona firmy Semiotic Solutions Polska pod TYM adresem.

Poza tym chyba warto zajrzeć na stronę semiotyka dla początkujących pod TYM adresem.

Poza tym może znajdziesz coś ciekawego w bibliotece Instytutu Kultury w Lund, strona jest dostępna w języku szwedzkim pod TYM adresem, zaś po angielsku pod TYM.

Jeśli chodzi o książki to raczej są w języku angielskim, a nie po polsku. Z tego co się orientuję w miarę dobra jest książka autorstwa Thomasa Alberta Sebeok i Marcela Danesi pod tytułem: "The forms of meaning. Modeling Systems Theory and Semiotic Analysis".

Pozdrawiam,
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
bombelo2
**

Całą stronę z tą cebulką :wink: Semiotic Solutions już przeglądnąłem. Pościągałem trochę materiałów w PDF. Myślę, że coś z nich wyciągnę.
Stronkę IK w Lund też przeglądałem i nie bardzo potrafię coś tam znaleźć.

Znalazłem jeszcze świetną stronkę pod TYM adresem. Niestety w języku angielskim - ale pomęczę się.

Niestety o analizie semantycznej mało mam, ale będę jeszcze szukał.
Tylko zastanawia mnie jedno - we wszystkich materiałach jest istota semiotyki. A w temacie pracy jest analiza semiotyczna. Czy to jest to samo? Bo kojarzy mi się z jakimś typem analizowania czegoś, ale pewnie błędnie myślę :wink:

Chyba ta praca będzie trudniejsza niż myślałem. No, ale w końcu to studia, nie liceum. Dziękuję za odzew i pomoc.
Awatar użytkownika
bombelo2
**

Witam ponownie.
Rozmawiałem z Wykładowcą. Zapewnił mnie, że jest dużo pozycji w literaturze polskiej na dany temat. I dał do zrozumienia, że znalezienie tych książek to jest nieodłączny element mojej pracy (bo prosiłem o przykłady z literatury). W związku z czym - zwracam się o pomoc. Dzisiaj wybieram się do Biblioteki Głównej mojej uczelni, ale... co znajdę, czy ktoś mi pomoże tam? Ehh :wink:

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ