pare zagadnien
Moderator: FrancisBegbie
pare zagadnien
Witam
Na forum jestem nowy, wiec mowie wszystkim czesc i czolem
Jako ze socjologia dla mnie to temat calkowicie obcy, bardzo prosze o wszelaka pomoc z waszej strony, za ktora z gory mowie wielkie dzieki. Otrzymalem liste zagadnien do egzaminu i jak dla mnie to czarna magia, wiec przedstawie je tutaj i moze jakis odzew z waszej strony bedzie. Czego oczekuje; tego ze ktos z was moze ma jakies opracowania, konkretne linki etc.
1.socjologiczne znaczenie ideologii
2.omow zwiazki ideologii i utopii
3.pojecie, rodzaje i socjologiczne znaczenie utopii
4.koncepcje socjologii religii (wg. durkheima, webera, l.bergera)
5.koncepcja nowego sredniowiecza
6.perspektywy socjologii literatury (literatura jako zrodlo dla badania socj.)
nie szukam ogomnych wypacowan, esejow, rozprawek, tylko zwiezlych, krotkich i tresciwych form opisujacych owe zagadnienia.
t.
Na forum jestem nowy, wiec mowie wszystkim czesc i czolem
Jako ze socjologia dla mnie to temat calkowicie obcy, bardzo prosze o wszelaka pomoc z waszej strony, za ktora z gory mowie wielkie dzieki. Otrzymalem liste zagadnien do egzaminu i jak dla mnie to czarna magia, wiec przedstawie je tutaj i moze jakis odzew z waszej strony bedzie. Czego oczekuje; tego ze ktos z was moze ma jakies opracowania, konkretne linki etc.
1.socjologiczne znaczenie ideologii
2.omow zwiazki ideologii i utopii
3.pojecie, rodzaje i socjologiczne znaczenie utopii
4.koncepcje socjologii religii (wg. durkheima, webera, l.bergera)
5.koncepcja nowego sredniowiecza
6.perspektywy socjologii literatury (literatura jako zrodlo dla badania socj.)
nie szukam ogomnych wypacowan, esejow, rozprawek, tylko zwiezlych, krotkich i tresciwych form opisujacych owe zagadnienia.
t.
Wg Piotra Sztompki ("Socjologia. Analiza społeczeństwa") definicja ideologii jest następująca:
ideologie: zbiory lub systemy idei, które dostarczają uzasadnienia, legitymizacji, wsparcia, jakimś partykularnym interesom grupowym lub utwierdzają grupową tożsamość.
Pojęcie znajduje się w rozdziale dotyczącym świadomości społecznej.
Może warto poszukać w opracowaniach pod tym hasłem?
ideologie: zbiory lub systemy idei, które dostarczają uzasadnienia, legitymizacji, wsparcia, jakimś partykularnym interesom grupowym lub utwierdzają grupową tożsamość.
Pojęcie znajduje się w rozdziale dotyczącym świadomości społecznej.
Może warto poszukać w opracowaniach pod tym hasłem?