praca licencjacka...
Moderator: FrancisBegbie
praca licencjacka...
witam! mam zamiar pisać pracę licencjacką związaną z funkcjami religii w szkole ponadgimnazjalnej (konkretnie liceum). jak na razie jestem bardzo zdezorientowana i nie wiem jak się zabrać do pisania
może ktoś mi poleci jakąś literaturę?pomysł?cokolwiek...
Jak napiszę, że nikt Ci nie poleci, to zaraz Ritter się odezwie, że jednak coś wie na temat takiego badania. On zawsze musi mnie zbijać z pantałyku...
Ja na Twoim miejscu weszłabym w podręczniki religii na tym etapie nauki i zanalizowała. Może nawet podbiorę Ci pomysł, bo jeszcze zupełnie nie wiem o czym pisać. A Ty piszesz od ubiegłego roku, czy już w tym miałaś jakieś zajęcia, gdzie z mety zaczęto od tematów? (Niedawno dowiedziałam się w dziekanacie że promotorów warto wybierać takich, u których nie ma "poślizgów" z terminami zdawania prac, stąd wiem że długoterminowe pisanie jest w ogóle możliwe, a nawet częste.)
Ja na Twoim miejscu weszłabym w podręczniki religii na tym etapie nauki i zanalizowała. Może nawet podbiorę Ci pomysł, bo jeszcze zupełnie nie wiem o czym pisać. A Ty piszesz od ubiegłego roku, czy już w tym miałaś jakieś zajęcia, gdzie z mety zaczęto od tematów? (Niedawno dowiedziałam się w dziekanacie że promotorów warto wybierać takich, u których nie ma "poślizgów" z terminami zdawania prac, stąd wiem że długoterminowe pisanie jest w ogóle możliwe, a nawet częste.)
Skończona ilość słów dotyczy tylko skończonej ilości uczuć
pracę mam zamiar zacząć pisać w najbliższym czasie. jak na razie zapoznaje się z literaturą dotyczącą katechezy w szkole (założenia katechezy szkolnej itp.). początkowo chciałam pisać o młodzieży powyżej 18 roku życia, która dobrowolnie chodzi/nie chodzi na religię, jakie są tego przyczyny. ostatecznie jednak stanęło na tym, że temat został zmodyfikowany do funkcji religii w szkole. jak na razie proszę was o pomoc odnośnie literatury (oczywiście za wszelkie sugestie będę wdzięczna
)
Witam Hana
A ja coś słyszałam w radiu, że religia stała sie nieobowiążkowym przedmiotem w szkołach :!:
No cóż jesi chodzi o prace nie bedzie tak strasznie, ja probonuje subiektywnie zebyś sobie w pierwszym rozdziale wyjaśniła pojecia terminologiczne związane z tematem (definicje czy pojęcia pokrewne)
Polecam Encyklopedie Socjologii czy Socjologie Piotra Sztompki.
czasami po wyjasnieniu definicji znajdujemy słowa, które pozwola nam dalej rozwinac temat :) Nie zapomnij wspomnieć o pokoleniu JP II :!: To pojęcie głośne w naszych czasach.
Noi podziel sobie jak kształtowała sie wartosc religii wsród młodego pokolenie od epoki przednowoczesnej, nowoczesnej aż po ponowoczesna i jakie znaczenie ma obecnie dzisiaj. Ograniczaj literature wyłącznie z pólki religioznactwa (ważne jest by była ta literatura pod katem socjologii) No cóz zycze powodzenia i pozdrawiam :)
A ja coś słyszałam w radiu, że religia stała sie nieobowiążkowym przedmiotem w szkołach :!:
No cóż jesi chodzi o prace nie bedzie tak strasznie, ja probonuje subiektywnie zebyś sobie w pierwszym rozdziale wyjaśniła pojecia terminologiczne związane z tematem (definicje czy pojęcia pokrewne)
Polecam Encyklopedie Socjologii czy Socjologie Piotra Sztompki.
czasami po wyjasnieniu definicji znajdujemy słowa, które pozwola nam dalej rozwinac temat :) Nie zapomnij wspomnieć o pokoleniu JP II :!: To pojęcie głośne w naszych czasach.
Noi podziel sobie jak kształtowała sie wartosc religii wsród młodego pokolenie od epoki przednowoczesnej, nowoczesnej aż po ponowoczesna i jakie znaczenie ma obecnie dzisiaj. Ograniczaj literature wyłącznie z pólki religioznactwa (ważne jest by była ta literatura pod katem socjologii) No cóz zycze powodzenia i pozdrawiam :)
Wydaje się, że możesz coś znaleźć u Luhmanna (Funkcje religii), oraz Malinowskiego. Poza tym garść linków, które mogą stanowić punkt wyjścia do dalszych poszukiwań.
1
2
3 Badanie o którym mowa jest stare, ale może być przydatne.
4
5 Kolejne badanie, trochę świeższe od poprzedniego.
6
7 Strona Macieja Manowskiego, sporo informacji, krótki spis literatury
8
9 Sam artykuł średni, powtarza to co wszystkim jest wiadome, ale spis literatury może się przydać.
10 List Pasterski ks. abp Mariana Gołębiewskiego
11 Krótko o tym, jak to wygląda w mniemaniu KK
12 Artykuł, o dziwo, nawet z sensem napisany, chociaż utrzymany w kościelnym tonie. Sporo odnośników do literatury.
Pozdrawiam,
Ritter
1
2
3 Badanie o którym mowa jest stare, ale może być przydatne.
4
5 Kolejne badanie, trochę świeższe od poprzedniego.
6
7 Strona Macieja Manowskiego, sporo informacji, krótki spis literatury
8
9 Sam artykuł średni, powtarza to co wszystkim jest wiadome, ale spis literatury może się przydać.
10 List Pasterski ks. abp Mariana Gołębiewskiego
11 Krótko o tym, jak to wygląda w mniemaniu KK
12 Artykuł, o dziwo, nawet z sensem napisany, chociaż utrzymany w kościelnym tonie. Sporo odnośników do literatury.
Pozdrawiam,
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
znowu potrzebuję pomocy/natchnienia... bardzo jestem wdzięczna za wszystkie tu zamieszczone uwagi, które baaardzo mi się przydały i jeszcze raz proszę o to samo..
problem jest następujący: jak wyżej napisałam piszę pracę licencjacką na temat funkcji religii w szkole. cały czas tkwię w pierwszym rozdziale. napisałam krótką historię religii w szkole, przepisy ją regulujące, jej status obecny i ogólnie czym ona tak na prawdę jest i jaki ma cel (sucha teoria o prawdach chrześcijańskich itp). w tym punkcie utknęłam i nie wiem co dalej...zaćmienie...
proszę o jakiś pomysł co mogłabym jeszcze napisać w tym rozdziale. może jakieś pomysły na dalszą część? (oczywiście planuję badanie)
problem jest następujący: jak wyżej napisałam piszę pracę licencjacką na temat funkcji religii w szkole. cały czas tkwię w pierwszym rozdziale. napisałam krótką historię religii w szkole, przepisy ją regulujące, jej status obecny i ogólnie czym ona tak na prawdę jest i jaki ma cel (sucha teoria o prawdach chrześcijańskich itp). w tym punkcie utknęłam i nie wiem co dalej...zaćmienie...
proszę o jakiś pomysł co mogłabym jeszcze napisać w tym rozdziale. może jakieś pomysły na dalszą część? (oczywiście planuję badanie)