Praca licencjacka na temat sekty.

forum poświęcone pracom (lic./mgr), kolejnym etapom pisania pracy, dyskusjom na ich temat, zbieraniu informacji na temat źródeł i planów pracy oraz zbieraniu i analizowaniu danych przy użyciu SPSS, EXCEL

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vanessa176
**

Praca licencjacka na temat sekty.

Post autor: Vanessa176 »

zainetersowal mnie temat sekt i chcialabym pisac o tym swoja prace..Jak myslice to dobry pomysl..moze moj temat brzmiec:sekty w swadomosci mlodziezy.Studium przypadku na podstawie uczniow liceum ogolnoksztalcacego."chcialabym przeprowadzic badane w LO u siebie w miesce...moze jakies wskazowki...?z gory dziekuje za odp. :)
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Możesz wybrać oczywiście taki temat, ale nie polecam użycia sformułowania "studium przypadku" bo się promotor może po Tobie przejechać i zażądać wykorzystania WSZYSTKICH metod, które są używane w czasie badania case study.

Sprawa druga, czy jesteś w stanie powstrzymać się od wartościowania w czasie pisania swojej pracy? Czy wybrałaś już definicję sekty jaką użyjesz?

Sprawa trzecia, na razie ostatnia :wink:, jeśli chcesz robić badanie w LO to proponuję anonimową ankietę audytoryjną lub wywiad pogłębiony. Użycie innych metod może doprowadzić do tego, że uczniowie LO zrobią sobie przysłowiowe jaja i zebrane dane będą nic nie warte.

Pozdrawiam,
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
Awatar użytkownika
Syrenka
**

Post autor: Syrenka »

Ja już jedną pracę licencjacką mam za sobą i wiem, że temat powinien być tak sformułowany, jakby był pytaniem, a praca odpowiedzią. Twój temat jest faktycznie bardzo ciekawy. mam tylko sugestię, żeby ciut go skrócić, np. "Sekty w świadomości młodzieży licealnej w [miasto]". Można pisać o sektach ogólnie, a można też o jakiejś konkretnej, jeśli jest popularna wśród młodzieży w tym wieku. Warto też określić, czy chcesz pisać pracę o tym, jakie pojęcie o sektach ma młodzież w wieku licealnym, czy może o ich członkach. Jedna zasada, jaką wpajał nam promotor, to jak najbardziej zawężać temat ku jakiemuś konkretnemu zagadnieniu. Ale to Twoja praca ;) W razie czego, służę radą :)
Awatar użytkownika
Vanessa176
**

Dziekuje serdecznie za wszystkie porady;)
Faktycznie zmienie,tzn.skroce temat pracy,wyrzuce"studium przypadku" i zdecydowalam,ze przeprowadze badanie w LO i bedzie to,tak jak juz wczesniej sobie zaplanowalam ankieta audytoryjna(anonimowa).
Jednak i tak boje sie,ze uczniowie nie potraktuja jej powaznie i zrobia sobie jaja ;/

ah.....zapomnialam dodac,ze moja praca bedzie dotyczyla tego jak postrzegaja sekty mlodzi ludzie(maturzysci).
Ritter
Kontakt:

Jedyna rada, to obserwować jak będą wypełniać ankietę, wtedy będziesz wiedziała czy robią to na poważnie, czy też sobie żartują.
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Awatar użytkownika
Syrenka
**

Post autor: Syrenka »

Kiedy będziesz mówić licealistom o tej ankiecie, dobrze by było, gdyby nauczyciel był w sali i powiedział parę słów do nich, właśnie po to, żeby potraktowali to badanie poważnie. Możesz uzgodnić to wcześniej z nauczycielem. Ten sposób zadziałał w przypadku mojej koleżanki, która też przeprowadzała badanie w szkole, więc czemu nie miałoby to podziałać i tym razem? :)
Awatar użytkownika
Vanessa176
**

dziekuje za wszystkie rady.juz mniej wiecej mam koncepcje mojej pracy tylko mam spory problem z literatura...oj ciezko cos zdobyc na ten temat...
Ritter
Kontakt:

Proponuję wizytę u Ojców Dominikanów. Oni prowadzą ośrodek zajmujący się sektami, może tam Ci pomogą.
ODPOWIEDZ