socjologia, a ciało
Moderator: FrancisBegbie
socjologia, a ciało
Witam.
Jako student I roku mam znikomą przyjemność przebywania na zajęciach socjologii. Znikomą ponieważ na starcie zostałem obarczony obowiązkiem przygotowania tematu "Ciało i zdrowie" i przedstawienia go w formie wykładu. Problem w tym, że czasu jest niewiele, a pracy dużo.
Zwracam się do was z prośbą o polecenie książek, w których będą opisane związki socjologii z ciałem. Jak narazie znalazłem książkę "Socjologia" A. Giddens'a ale to chyba wciąż za mało. Giddens skupia się w niej głównie na aspektach różnic płci, teorii nierówności płci itp. Wykładowca podsunął mojej grupie pomysł aby spojrzeć na ciało również pod kątem sztuki i tego jak w poszczególnych epokach ludzie spoglądali na ciało.
Być może ktoś będzie wiedział gdzie można znaleźć przydatne informacje na ten temat oraz jak jeszcze można spojrzeć na ciało przez pryzmat socjologii. Każda pomoc mile widziana.
Jako student I roku mam znikomą przyjemność przebywania na zajęciach socjologii. Znikomą ponieważ na starcie zostałem obarczony obowiązkiem przygotowania tematu "Ciało i zdrowie" i przedstawienia go w formie wykładu. Problem w tym, że czasu jest niewiele, a pracy dużo.
Zwracam się do was z prośbą o polecenie książek, w których będą opisane związki socjologii z ciałem. Jak narazie znalazłem książkę "Socjologia" A. Giddens'a ale to chyba wciąż za mało. Giddens skupia się w niej głównie na aspektach różnic płci, teorii nierówności płci itp. Wykładowca podsunął mojej grupie pomysł aby spojrzeć na ciało również pod kątem sztuki i tego jak w poszczególnych epokach ludzie spoglądali na ciało.
Być może ktoś będzie wiedział gdzie można znaleźć przydatne informacje na ten temat oraz jak jeszcze można spojrzeć na ciało przez pryzmat socjologii. Każda pomoc mile widziana.
-
FrancisBegbie
trzeba troszkę poszukać w sieci, wpisać hasło i zobaczyć co z tego wyjdzie, czasen nazwisko autora który o takim coś pisał, czasem gotowiec a czasem coś innego:
tu np. jest referat w którym pada kilka nazwisk, zapisz je i przeglądnij katalog w bibliotece
http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=pavulon&sid=47
a tu masz literaturę do przedmiotu "kulturowe wymiary cielesności" z UW:
Literatura
The Body. Social Process and Cultural Theory, ed. M. Featherstone, M. Hepworth and B. S. Turner, London, California, New Delhi 1995
Alexandra Howson, The Body in Society, Cambridge 2004
Antropologia śmierci, red. S. Cichowicz, Warszawa 1993
Monika Bakke, Ciało otwarte. Filozoficzne reinterpretacje kulturowych wizji cielesności, Poznań 2000
Zygmunt Bauman, Ciało i przemoc w obliczu ponowoczesności, Toruń 1995
George Battaile, Historia erotyzmu, Kraków 1992
Henryk Biegeleisen, Lecznictwo ludu polskiego, Kraków 1929
Jean Pierre Bois, Historia starości, Warszawa 1996
Stanisław Ciszewski, Żeńska twarz, Kraków 1927
Norbert Elias, Przemiany obyczajów w cywilizacji Zachodu, rozdz. O zachowaniu w sypialni, Warszawa 1980
Michel Foucault, Nadzorować i karać, Warszawa 1998
Francis Fukuyama, Koniec człowieka, Kraków 2005
Izabela Kowalczyk, Ciało i władza, Warszawa 2002
Jacques Le Goff, Uwagi na temat ciała i ideologii w kulturze średniowiecznej Europy w: Problemy wiedzy o kulturze. Prace dedykowane Stefanowi Żółkiewskiemu, red. A. Brodzka, M. Hopfinger, J. Lalewicz
Marcel Mauss, O sposobach posługiwania się ciałem, w: Socjologia i antropologia, Warszawa 1973
Zbyszko Melosik, Tożsamość, ciało i władza. Teksty kulturowe jako (kon)teksty pedagogiczne, Poznań 1996
Metamorfozy ciała, red. D. Czaja, Warszawa 1999
Lynda Nead, Akt kobiecy, Poznań 1998
Susan Sontag, Choroba jako metafora, Warszawa 1999
Anna Wieczorkiewicz, Muzeum ludzkich ciał, Gdańsk 2000
Pozdrawiam i życzę miłej lektury, ciekawy temat jak na początek
ps: zakładam że jest tego więcej i więcej i więcej
tu np. jest referat w którym pada kilka nazwisk, zapisz je i przeglądnij katalog w bibliotece
Tu jest jakiś tekst Kępińskiego:Ciało w przestrzeni globalnych ruchów społecznych.
U podstaw socjologii leży przekonanie, że ciało jest przynależne naturze i jako takie właśnie nie stanowi przedmiotu rozważań socjologii. Dla ciała nie było miejsca w rozważaniach na poziomie makrostrukturalnym (zajmującym się relacjami klasowo-warstwowymi), ale też na poziomie mikrostrukturalnym. Ciało było nieobecne w socjologii "między innymi dlatego, że "do końca lat siedemdziesiątych XX wieku nie istniała spójna koncepcja, która zwracałaby uwagę na uniwersalne zjawisko, jakim jest proces społecznego tworzenia ciała" (Buczkowski, 2005:8). Jednak od lat osiemdziesiątych XX wieku (głównie za sprawą ruchu feministycznego) problematyka ciała zaczęła przenikać również do socjologii.
Socjologia ciała jest młodą subdyscypliną socjologii. Jej powstanie datuje się na lata osiemdziesiąte XX wieku, a jej źródeł szuka się "w ożywieniu politycznym wywołanym przez ruchy feministyczne i kontrowersje wokół nowych medycznych technologii reprodukcji, rozwoju tej technologii, jak też technologii rzeczywistości wirtualnej i cyborgizacji wojskowej i przemysłowej oraz rozwoju estetyki ciała w kulturze konsumpcyjnej (Kurczewski, 2006:31).
Współczesne teorie społeczne, wiązane nie tylko z takimi nazwiskami jak Bourdieu czy Giddens, ale również z "klasykami/czkami" teorii queer - Foucault, Butler, nadają ciału szczególne znaczenie z punktu widzenia reprodukcji społecznego status quo oraz konstrukcji podmiotowości politycznych. Z jednej strony w ciele są zdeponowane i spetryfikowane podstawowe zasady społecznego funkcjonowania. Z drugiej zaś, jak wskazuje praktyka ruchów społecznych, ciało może się stać narzędziem walki politycznej. Dzieje się tak m.in. poprzez włączenie ciała w proces konstruowania tożsamości uczestników/czek ruchów społecznych.
Sytuacja ta wymaga wypracowania nowych narzędzi teoretycznych i obszarów badawczych. Wydaje się, że teorie poststrukturalistyczne - ich pojęcia i problematyka - dostarczają ciekawych perspektyw analitycznych służących powiązaniu ciała, społeczeństwa i radykalnej polityki (zob. Buechler, 2001: 145-160). W ramach tego nurtu chcielibyśmy się przyjrzeć zarówno koncepcjom teoretycznym jak i praktyce globalnych ruchów społecznych. Przyjmujemy bowiem za Arjunem Appaduraim, że globalne ruchy społeczne są transnarodowymi przestrzeniami kulturowymi, które są katalizatorami deterytorializacji i miejscem konstruowania nowych tożsamości. W ramach naszych rozważań skupimy się na siatce pojęciowej wypracowanej przez Hardta i Negriego w Imperium, cyberfeminizm - zwłaszcza Haraway, pokazując ich przydatność dla analiz socjologicznych.
http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=pavulon&sid=47
a tu masz literaturę do przedmiotu "kulturowe wymiary cielesności" z UW:
Literatura
The Body. Social Process and Cultural Theory, ed. M. Featherstone, M. Hepworth and B. S. Turner, London, California, New Delhi 1995
Alexandra Howson, The Body in Society, Cambridge 2004
Antropologia śmierci, red. S. Cichowicz, Warszawa 1993
Monika Bakke, Ciało otwarte. Filozoficzne reinterpretacje kulturowych wizji cielesności, Poznań 2000
Zygmunt Bauman, Ciało i przemoc w obliczu ponowoczesności, Toruń 1995
George Battaile, Historia erotyzmu, Kraków 1992
Henryk Biegeleisen, Lecznictwo ludu polskiego, Kraków 1929
Jean Pierre Bois, Historia starości, Warszawa 1996
Stanisław Ciszewski, Żeńska twarz, Kraków 1927
Norbert Elias, Przemiany obyczajów w cywilizacji Zachodu, rozdz. O zachowaniu w sypialni, Warszawa 1980
Michel Foucault, Nadzorować i karać, Warszawa 1998
Francis Fukuyama, Koniec człowieka, Kraków 2005
Izabela Kowalczyk, Ciało i władza, Warszawa 2002
Jacques Le Goff, Uwagi na temat ciała i ideologii w kulturze średniowiecznej Europy w: Problemy wiedzy o kulturze. Prace dedykowane Stefanowi Żółkiewskiemu, red. A. Brodzka, M. Hopfinger, J. Lalewicz
Marcel Mauss, O sposobach posługiwania się ciałem, w: Socjologia i antropologia, Warszawa 1973
Zbyszko Melosik, Tożsamość, ciało i władza. Teksty kulturowe jako (kon)teksty pedagogiczne, Poznań 1996
Metamorfozy ciała, red. D. Czaja, Warszawa 1999
Lynda Nead, Akt kobiecy, Poznań 1998
Susan Sontag, Choroba jako metafora, Warszawa 1999
Anna Wieczorkiewicz, Muzeum ludzkich ciał, Gdańsk 2000
Pozdrawiam i życzę miłej lektury, ciekawy temat jak na początek
ps: zakładam że jest tego więcej i więcej i więcej