Monografia a case study

Czyli nauka badająca funkcjonowanie i zmiany społeczeństwa (subdyscypliny i specjalizacje)

Moderator: FrancisBegbie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mahasin
**

Monografia a case study

Post autor: mahasin »

Cześć, mam problem. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jaka jest różnica między monografią a case study? Z tego co zdążyłam się zorientować, to case study jest specyficznym rodzajem monografii, ale na czym ta specyfika polega?

Powiedzmy że w pracy licencjackiej chcę opisać działalność kilku organizacji pozarządowych. Analiza nie będzie obejmować jednak całościowego ich funkcjonowania, ale tylko w pewnym kontekście (powiedźmy że są to organizacje ze sfery kultury a mnie interesuje tylko ich działalność zmierzająca do zwiększania uczestnictwa Polaków w kulturze - nie analizuje struktury organizacji, relacji z otoczeniem instytucjonalnym itp). W tym celu przeprowadzam wywiady z ich przedstawicielami i robię analizę danych zastanych (stron internetowych, statutu itp).

Czy to jest monografia tych organizacji czy zbiorowe studium przypadku? Proszę bardzo o pomoc i wytłumaczenie.... Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
mahasin
**

Post autor: mahasin »

Nikt nie wie....? A może jakąś literaturę z metodologii polecicie, gdzie znajdę coś (w sensie nie trzy zdania) o metodzie monograficznej? Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki....
Awatar użytkownika
mc
Kontakt:

Post autor: mc »

różnica polega na a) przedmiocie i b) metodzie i stosowanych narzędziach badawczych.
ODPOWIEDZ