Witamy na stronie socjologia.pl - polskim wortalu socjologicznym. Forum socjologów. Socjologia w szkole wyższej i na co dzień. Pomysły, pomoc, konsultacje w pracach pisemnych z socjologii.
Proszę o opinie na temat socjologi na Uniwersytecie Warszawskim (chodzi mi dokładnie o mieszczącą sie w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych). Słyszałam o trudnościach ze statystyką - mit czy prawda? Może znajdzie się ktoś kto również dostał się w tym roku?
Nie studiuję na UW, ale zawsze są problem ze statystyką, logiką i demografią. Zawsze trafi się ktoś nawiedzony, kto będzie męczył biednych studentów...
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
Jeśli nigdy nie miałaś do czynnienia ze statystyką i mediana, dominanta, szereg rozdzielczy czy moment centralny brzmi dla Ciebie obco, mogę poszukać dla Ciebie przyjaźnie opracowanych podstaw z przykładowymi zadaniami (rozwiązanymi)
Ale to tylko podstawy... Napisz na PW mejla, to przeszukam nośniki.
Górniak, Wachnicki "Pierwsze krkoki w analizie danych" - to jest podręcznik do spss-a w sumie, ale jest również cześć teoretyczna. Prostszej książki z podstawami nigdzie nie widzialem . Oczywiście to zależy też, co komu leży . Mi się to przydało, te fragmenty teoretyczne są chyba dostępne w pdf.
Jeśli chcesz udostępnię Ci moje materiały ze statystyki i będziesz w stanie trochę przyswoić materiał.
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
Poszło na mejla. Dałem Ci podręcznik, tablice i zadania jakieś. Pozdro