Socjologia na UW

gdzie studiować i dlaczego socjologię, gdzie zdobyć dodatkową wiedzę socjologiczną
ODPOWIEDZ
hiacka
**

Socjologia na UW

Post autor: hiacka »

Proszę o opinie na temat socjologi na Uniwersytecie Warszawskim (chodzi mi dokładnie o mieszczącą sie w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych). Słyszałam o trudnościach ze statystyką - mit czy prawda? Może znajdzie się ktoś kto również dostał się w tym roku? :wink:
awariant

Post autor: awariant »

Nie studiuję na UW, ale zawsze są problem ze statystyką, logiką i demografią. Zawsze trafi się ktoś nawiedzony, kto będzie męczył biednych studentów...
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
hiacka
**

A czy jest szansa przygotować się np. do takiej statystyki? Przynajmniej w małym stopniu?
mac77

Post autor: mac77 »

Jeśli nigdy nie miałaś do czynnienia ze statystyką i mediana, dominanta, szereg rozdzielczy czy moment centralny brzmi dla Ciebie obco, mogę poszukać dla Ciebie przyjaźnie opracowanych podstaw z przykładowymi zadaniami (rozwiązanymi) :grin:
Ale to tylko podstawy... Napisz na PW mejla, to przeszukam nośniki.
Awatar użytkownika
malec

Post autor: malec »

Górniak, Wachnicki "Pierwsze krkoki w analizie danych" - to jest podręcznik do spss-a w sumie, ale jest również cześć teoretyczna. Prostszej książki z podstawami nigdzie nie widzialem :). Oczywiście to zależy też, co komu leży :). Mi się to przydało, te fragmenty teoretyczne są chyba dostępne w pdf.
FrancisBegbie

Post autor: FrancisBegbie »

Wbrew pozorom sama statystyka (jej podstawy) są banalne.

Ale tutaj nie chodzi o przedmiot, a o wykładowcę...
hiacka
**

więc teraz muszę mieć nadzieję, że dobrze trafię na wykładowcę? no tak.. czy macie informację jak to wygląda na warszawskim?
awariant

Jeśli chcesz udostępnię Ci moje materiały ze statystyki i będziesz w stanie trochę przyswoić materiał.
Bunt wynika z tego, że nie znasz życia. Buntujesz się przeciwko temu, co zauważasz i czego nie potrafisz zrozumieć. Kiedy zaczynasz Wszystko rozumieć, mówisz:Aha! i masz siedemdziesiąt lat.
awariant

Poszło na mejla. Dałem Ci podręcznik, tablice i zadania jakieś. Pozdro
hiacka
**

No to już po niecałych dwóch miesiącach mogę potwierdzić - nie chodzi o przedmiot, chodzi o wykładowcę... :neutral:
ODPOWIEDZ