Religia a reklama

gdzie studiować i dlaczego socjologię, gdzie zdobyć dodatkową wiedzę socjologiczną
ODPOWIEDZ
vandererst

Religia a reklama

Post autor: vandererst »

W krajach Zachodu, Ko¶ció³, widocznie rozczarowany standardowymi sposobami g³oszenia swoich religijnych idei, zacz±³ wykorzystywaæ reklamê.

W szczególno¶ci w USA zaczê³y siê pojawiaæ reklamy billboardowe:
Je¿eli by ewolucja istnia³a, nasze matki mia³yby trzeci± rêkê" czy
"Znu¿ony ci±g³ym niepowodzeniem? Zwróæ siê do Boga" itp.

To nie jedyny przyk³ad. Jaki¶ czas temu w Wielkiej Brytanii pojawi³a siê reklama na autobusach z cytatem: "Gdy Jezus Chrystus powróci, czy znajdzie on na tej Ziemi ludzi wierz±cych?" i adresem strony internetowej, na której og³oszono, ¿e niewierz±cy bêd± siê sma¿yæ w piekle przez ca³± wieczno¶æ.

Jak informuje portal pult.com.ua, reakcja odwrotna nast±pi³a niezw³ocznie. Pewna brytyjska dziennikarka wyst±pi³a z inicjatyw± zorganizowania ateistycznej kampanii reklamowej. Organizacje antyreligijne, które zaanga¿owa³y siê w akcjê, mia³y zebraæ od swoich cz³onków po 5 funtów. Na 30 londyñskich autobusach naklejono napis: "Tak naprawdê Bóg nie istnieje. Nie ma siê czym przyjmowaæ. Rozkoszujcie siê ¿yciem".

W przypadku powodzenia kampanii, znany pisarz-ateista Richard Dawkins obieca³ wp³aciæ 11 tysiêcy funtów na dalszy rozwój projektu.
¬ród³o: novostivi.ru
Oryginalny artyku³ tutaj
Naomi
**

Post autor: Naomi »

Mają uwagę zwrócił cytat -Tak naprawdę Bóg nie istnieje. Nie ma się czym przyjmować. Rozkoszujcie się życiem.
Czemu akurat to? bo coraz wiecej ludzi przestaje wierzyc w cokolwiek aa zaczyna wierzyc bardziej technologi, nauce i prezmysłowi. Nie ma juz magii i marezń w naszym świecie. Religia i figury świetych zaczeły topić sie w komercjalizacji :roll: Nie wiem jak wy uwarzacie ale naklejenie czy napisanie slowa Jezus gdzie popadnie uderza w sama kulture i religijność Polski.Religia staje sie produktem naszych czasów, czymś co mozna sprezdac, na czym mozna zarobić, co mozna promować w celu instrumentalnym. Nie ma juz żadnej wartości poszanowania pewnych rzeczy? Pozdrawiam
Ritter
Kontakt:

Post autor: Ritter »

Naomi, nie jestem szczególnie wierzący, można mnie raczej określić mianem agnostyka, ale dla mnie religia, nie zawsze katolicka, przecież jest wiele religii, buddyzm, hinduizm, islam, prawosławie, judaizm, konfucjonizm czy inne, których nie sposób wymienić, stanowi pewien zbiór tradycji i reguł, które powinno się szanować. Jakie ma znaczenie, czy mój najlepszy przyjaciel wierzy w Boga, Jahwe, Allaha czy po prostu Honor? Ma on pewne reguły których się trzyma i za to go szanuję.

Zawsze i wszędzie będę powtarzał, że religia stanowi część tradycji człowieka i należy ją szanować. Nie powinniśmy dopuścić do laicyzacji naszej wiary, jak to już zrobiono z wieloma jej elementami (vide --> prawie naga panienka robiąca za świętego Mikołaja w jednej z reklam).

Pozdrawiam,
Ritter

btw. Jako informatyk powinienem wierzyć w technikę, ale co się stanie z tą wspaniałą techniką kiedy zabraknie energii?
Ritter
Stirlitz idąc przez Unter den Linden zauważył człowieka zamalowującego napis na ścianie.
Moderator - pomyślał Stirlitz.
ODPOWIEDZ